Így verik át a gyanútlan bérlőket!
2016.07.01. 14:18 I csorbazs

Így verik át a gyanútlan bérlőket!

Mindig lesznek olyan ingatlanpiaci szereplők, aki megpróbálják valamilyen trükkel tőrbe csalni a lakásbérlőket. Ez ellen egy módon lehet védekezni: figyelni kell az intő jelekre és tanulni más tapasztalataiból. Leporoltuk a Portfolio gyűjteményét, melyben régi szakállas "tréfákat" szedtek össze! Írd meg nekünk kommetben, te milyen sztorikról hallottál!

Menekülj, ha ezekkel találkozol!

  • Nem a tulajdonos adja ki a lakást! Minden esetben győződj meg arról, hogy a valódi tulajdonossal (vagy annak meghatalmazottjával) tárgyalsz, ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy hiába csengeted ki az előleget, ezzel csak egy csaló zsebét tömöd meg. Érdemes a helyrajzi szám alapján ellenőrizni a tulajdoni lapot és csak a kulcs átadásakor fizetni.
  • "Néha azért én is itt aludnék!" Nem érdemes belemenni olyan ajánlatokba, amikor a tulajdonos előrevetíti, hogy a jövőben néha-néha ő vagy egy barátja is ott aludna a lakásban. Ez ugyanis magával vonhatja, hogy a tulajdonos személyes tárgyai is megjelennek, márpedig, ha onnan eltűnik valami, akkor bizony jöhet a kellemetlen magyarázkodás, hogy nem te loptad/tüntetted el.
  •  A lakás amúgy eladó is. Nem túl előnyös rád nézve, ha a lakás amúgy eladó, de a megfelelő vevő megtalálásáig kiadják. Ebben az esetben ugyanis te leszel az, aki a potenciális vásárlókhoz igazodik, neked kell beengedned őket a lakásba, hogy megnézhessék, adott esetben reggel 7-kor. Biztosan te sem vágysz erre a "nemes" feladatra!
  • "Minek az a szerződés?" A lakástulajdonosok gyakran úgy szeretnének kibújni az adófizetés alól, hogy megpróbálják elmismásolni a bérleti szerződést. Ez azonban komoly vitaforrás lehet, hiszen semmi nem védi a bérlőt. Képzeld csak el azt, hogy néhány hónap és a kéthavi kaució befizetése után a tulajdonos egyszerűen lecseréli a zárat..erre nem igazán tudsz majd mit lépni!

Kezdj gyanakodni, ha ezekkel találkozol! 

  • Nem jó jel, ha a tulajdonos nem tud pontos összeget mondani a rezsire! A rezsi ingoványos talaj, hiszen "attól függ ki mennyit fogyaszt". Ennek azonban nem kell bedőlni, egy reális átlag fogyasztással számolva igenis meg lehet becsülni a fizetendő összeget. Érdemes a közös költséget is boncolgatni. Előfordulhat ugyanis, hogy annak egy része a ház felújítására, ablakcserére megy, amit a tulajdonosnak illene fizetni, nem a bérlőnek.
  • A számlákat a tulajdonos fizeti, hozzá mennek és ő mondja mennyit kell fizetni. Ne hagyd, hogy a tulajdonos látatlanba legombolja rólad a rezsi díját! Kérj másolatot a számláról vagy online hozzáférést egy számlafizető rendszerhez, ahol te is követheted a valós számlákat és azok aktuális státuszát. Nem érdemes belemenni az átalányba sem, csak annyit fizess, amit valóban fogyasztasz!
  • "Beszámítjuk a felújítást!" Ez egy előnyös konstrukciónak tűnhet, de valójában csak akkor éri meg, ha hosszabb időre, évekre szeretnél maradni a lakásban.
  • Túl hossz időre szól a szerződés. Gyanús lehet, ha valaki 3-4 évre szeretne a lakáshoz kötni egy bérlőt.  Legszerencsésebb az 1 év, ennyi idő alatt is nagyon sok minden változhat, a piacon és a te életedben is.
  • Sokhavi kauciót kérnek. Maximum kéthavi kaució az, amit ki szabad fizetni, ennél többet ne vállalj be! A bérleti szerződésbe mindenképp írjátok bele, hogy mennyi kauciót adtál át és milyen esetekben kell levonni belőle.
  • Kínai porcelán a nappali közepén. Ne hagyd, hogy a tulajdonos értékes tárgyakat hagyjon a lakásban. Ha bármi bajuk lesz, véletlenül leesik, letörik a füle, karcos lesz (ezek egy rendes háztartásban megtörténnek), azt mind rajtad fogják számon kérni.

Szedd a sátorfádat, ha ezekkel találkozol!

  • Néha-néha "meglep" a tulaj! Nincs annál kellemetlenebb érzés, amikor megjelenik a lakás tulajdonosa egy jól sikerült este után, amikor a mosogatóban állnak a mosatlan edények, az előző esti ruháid pedig a szoba közepén leszórva hevernek. Ráadásul felmerül a kérdés: "vajon akkor is szokott jönni, amikor nem vagyok itthon?".
  • Hiába fizetsz jön a felszólítás! Valami bibi van, ha rendszeresen átutalod a rezsi összegét a tulajdonosnak, a felszólítások azonban egyre csak jönnek és jönnek. Ilyenkor sürgősen tisztázd a helyzetet és nézz új lakás után!
  • Semmit nem csinálhatsz. Nem szabad átrendezni a szobát, nem aludhat nálad senki, nem használhatsz bizonyos helyiségeket, baráti összejövetel kizárva és még zenét is csak fülhallgatóval hallgathatsz. Mi ez kérem, egy katonaság? Hát kinek van arra szüksége, hogy értelmetlen szabályok között éljen?
  • Támadnak az idegenek. Hallani olyan rémtörténeteket is, hogy a bérlő mikor hazaérkezik a lakásba idegen arcokkal áll szembe, akik a tulaj barátai, rokonai, akik ugyan csak átutazóban vannak, de volt egy pár órájuk, így felugrottak a lakásba. Azonnal költözz, ha ilyennel találkozol!

 

Neked is vannak ilyen történeteid? Írd meg nekünk kommentben!

Íme néhány friss kiadó lakás az Otthontérképről!

40 négyzetméteres otthon az V. kerületben

További képekért kattints a fotóra!kiado_lakas_az_v_keruletben_1.jpg

 

73 négyzetméteres lakás a XI. kerületben

További képekért kattints a fotóra!xi_kerulet_kiado_lakas_2.jpg

 

50 négyzetméteres lakás a Nádorliget utcában

További képekért kattints a fotóra!nadorliget_utca_kiado_lakas.jpg

 

44 négyzetméteres lakás Sopronban

További képekért kattints a fotóra!sopron_kiado_lakas_1.jpg

Címkék: trükkök kiadó lakásbérlés