Szervezd ki és dől a lé!
2016.06.21. 09:49 I csorbazs

Szervezd ki és dől a lé!

Egyre többet hallani a befektetési célú lakásvásárlás fogalmáról, arról, hogy miként lehet „pénzt csinálni” egy ingatlanból. Mai bejegyzésünkben megvizsgáljuk milyen lehetőségek közül választhatnak azok, akik íly módon szeretnék gyarapítani vagyonukat és megőrizni annak értékállóságát.

A lakáskiadás kérdése meglehetősen komplex. Az első és legfontosabb, hogy ne keverjük össze a rövid és hosszú távú lakáskiadást. Nem igazán érdemes általánosságban azon morfondírozni, hogy az egyik jobb-e a másiknál, hiszen mindkettő tele van lehetőségekkel és buktatókkal is. A kérdés szituációfüggő: milyen ingatlanról van szó? hol helyezkedik el? milyen állapotú? mennyit szeretnénk és tudunk foglalkozni a kiadás menedzselésével?

Lássuk, mit kell tudni annak, aki a rövid távú kiadás mellett dönt!

Nagy a verseny!

A rövid távú lakáskiadás csupán néhány éve gyűrűzött be Magyarországra. Mára azonban olyan népszerű befektetés lehetőséggé vált, hogy több ezer lakás közül válogathatnak az érdeklődő turisták. A hatalmas növekedés természetesen komoly versenyt eredményezhet. Nagyot téved az, aki úgy gondolkodik, hogy „majd beszórunk pár leselejtezett bútort - néhány napra a külföldi zabolátlan fiataloknak az is jó lesz!”. A helyzet az, hogy szebbnél szebb dizájnosan berendezett lakással kell konkurálnia a nemtörődöm bérbeadónak! Íme egy példa!

További képekért kattints a fotóra!

somogyi_bela_utca_elado_lakas.jpg

 

Fontos a jó lokáció!

XX. kerület? Felejtsd el! Nincs az a turista, aki a város szélén szeretne szállást foglalni, amikor kiruccan egy hosszúhétvégére! A belső kerületekkel azonban nem veszíthetsz! Ott van például a Gozsdu Udvar környéke, a Kazinczy út régiója, melyek mágnesként vonzzák az idegen ajkúakat.

További képekért kattints a fotóra!

bajza_utca_lakas_elado.jpg

 

Kérj segítséget!

Akár rövid távú, akár hosszú távú lakáskiadásról van szó, a folyamat sok-sok időt és energiát követel a bérbeadótól. A vendégeket fogadni kell, programokat ajánlani nekik, kedveskedni, segítőkészen és készségesen teljesíteni kívánságaikat. Azért fontos ez, mert a legtöbb olyan oldal, ahol lakásszállodára bukkanhatunk az értékeléseket kiemelten kezeli. Néhány negatív kritika után pedig biztosak lehetünk abban, hogy senki nem akar majd nálunk megszállni. Szerencsére ma már vannak olyan szolgáltatók, akik magukra vállalják ezt a procedúrát, sőt, épülő ingatlanjaikat is kifejezetten rövid távú lakáskiadás céljából fejlesztik. Ilyen ingatlan épül például a Dob utcában és a Csányi utcában is, az Elisabeth Residence és a Broadway Residence, amelynek fejlesztője a Biggeorge Property Zrt.

További képekért kattints a fotóra!

csanyi_1_2_broadway.jpg

 

Légy tisztában a szabályokkal!

Ha lakáskiadásra adod a fejed, nem árt, ha utánajársz a szükséges „hivatalos háttérnek”, a lakáskiadás ugyanis adózással és bejelentési kötelezettségekkel is jár. Először is be kell jelenteni, hogy lakásunk szálláshelyként is funkcionál, majd be kell jelentkezni idegenforgalmi adózásra. A folyamat tehát meglehetősen komplikált és akkor az adózás útvesztőjéről még nem is beszéltünk! Ez a kálvária azonban leegyszerűsíthető, ha valaki egy szolgáltató segítségét veszi igénybe, természetesen jutalék ellenében.

A rövid távú lakáskiadás ugyan elsőre nagy nyereséggel kecsegtető rémisztő szörnynek tűnhet, jobban megismerve és némi segítséggel „megszelídíthető” és jövedelmezővé tehető.

A cikk megjelenését a  Biggeorge Property Zrt. támogatta (x)

Címkék: belváros lakásvásárlás lakáskiadás