Így fest az európai lakáspiac!
2016.05.31. 13:55 I dibig

Így fest az európai lakáspiac!

 

Az FHB Index elemzéséből kitűnik, hogy kis eltéréssel milyenek az európai ingatlanpiaci tendenciák.

Olaszországban például 2008-tól a tavalyi évig 14 százalékkal olcsóbbak átlagosan a lakóingatlanok és tovább tart a lejtmenet. Franciaországban is hasonló a helyzet azzal, hogy ott azért nem zuhantak olyan durván az árak, mint a rekorder olaszoknál. Az árcsökkenés azonban elmondható Görögország, Ciprus, Románia, Szlovénia és Horvátország lakáspiacáról is.

Ellenben a skandináv államokban, a Baltikumban, Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban nőnek a lakásárak.

Némiképp árnyalja az összképet, hogy Szlovákiában viszont csökkennek, valamint Hollandiában és Portugáliában most tartunk a trendfordulónál, vagyis az elmúlt években kezdődött meg csupán az emelkedés, két évvel ezelőtt, 2014-ben.

 

 fhb_nemzetkozi.png

Ugyanez a helyzet hazánkban is. Több más kelet-európai országhoz hasonlóan a mélypontot már elérték az árak és immár beindult a növekedés. Természetesen egy-egy országon belül távolról sem egységesen esnek, vagy éppen nőnek a lakásárak, mint azt a hazai, Budapestre és a nagyobb városokra jellemző növekedéssel párhuzamos kistelepülési pangásról is jól tudjuk.

Azonban a briteknél pont fordított a helyzet: London már elérte a csúcsot ( az elmúlt évek, sőt évtizedek ottani horribilis ingatlanárait hallva nem is csoda). A szigetország fővárosában már esnek a lakásárak, ellenben országos szinten nőnek.

Ami a jelzáloghitel-kihelyezést illeti: Magyarország, Írország és Dánia mögött, a harmadik helyre kúszott fel.

A lakásépítések visszaesése már csak Franciaországban, Írországban, Spanyolországban, és Portugáliában okoz problémát, a többi vizsgált európai országban immár egyre több az új építés.

Minderről részletesebben és további ábrákkal szemléltetve az alábbi linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Lakást vásárolnál Budapesten? Íme néhány remek ajánlat!

Igényesség és prémium megoldások

További képekért kattints a fotóra!

olga_utca_elado_lakas.jpg

 

Központi elhelyezkedés, jó befektetés

További képekért kattints a fotóra!

egyetem_ter_elado_lakas.jpg

 

Mediterrán hangulatú családi fészek

További képekért kattints a fotóra!

brasso_koz_elado_haz.jpg

 

Otthonos kis garzon a belváros szívében

További képekért kattints a fotóra!

aradi_utca_elado_lakas_1.jpg