Összevonható  a CSOK a NOK-kal, de nem fognak szeretni érte!
2016.04.20. 14:05 I csorbazs

Összevonható a CSOK a NOK-kal, de nem fognak szeretni érte!

A két, államilag támogatott lakossági lakásvásárlási konstrukció nem zárja ki egymást. Vagyis az a család, ahol az egyik szülő 40 évnél fiatalabb és három gyerekük van, illetve tíz éven belülre annyit vállalnak, no meg megfelelnek az egyéb feltételeknek (pl. büntetlen előélet, nincs három hónapnál hosszabb hiteltartozás stb.) akkor a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) akár az „állami lakáslottóba”, vagyis egy nemzeti otthonteremtési közösségbe (NOK) beugorva is lehet élni.

Csak azok maxolhatják ki az állami ingyenzsozsót, akik nem keresnek rosszul   

Nem minimálbéresekre szabták azonban a legnagyobb állami kedvezményt. A csokos 10 milliós állami támogatás és az azon felüli 10 milliós, kedvező kamatozású hitel mellé azok tudják kihúzni a további négy és félmillió „ingyenpénzt” a nokból, akik 15 éves futamidős nokos csoportba lépnek be, illetve a 80 ezer forintot is meghaladó, legmagasabb havi törlesztőt vállalják (emellett meg ugye a csokos hitelt is törleszteni kell). 

Miért nem szereti felhőtlenül a mezei nokos a csokos-nokost?

Nem feltétlenül pőre irigységből, hanem azért, mert a NOK-törvény ilyen esetben mentesíti az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését az ingatlanon NOK-közösség javára.

Ezzel nincs nagyon mit kezdeni, nem arról van szó, hogy egy egyszerű kis törvénymódosítással kiküszöbölhető hibácskáról volna szó.  Az ok prózai: ugye egy ingatlanra egyetlen egy elidegenítési és terhelési tilalmat lehet csupán bejegyezni.

A törvényben pedig a jellemzően fajsúlyosabb; több kötelezettség-vállalással (tíz év alatt akár három gyereket szülni azért koránt sem gyerekjáték, annak ellenére, hogy a fogantatáshoz vezető első lépés még kimondottan kellemes időtöltés), no meg több állami támogatással járó csokot védik a „kisöcsi” nokkal szemben.

Tömeges jelenség lesz-e a csokos-nokos megoldás?

Nem valószínű. Egyrészt várjuk ki, hogy a kettő közül egyáltalán bármely konstrukcióra  mekkora lesz a tényleges érdeklődés. A csok még újszülött, a nok pedig csupán egy jól fejlett magzat, hiszen még hatályba sem lépett maga a törvény, valamint az egyes részletszabályokat rendező kormányrendeleteket sem hozták még meg. A nokokat szervező vállalkozások csupán ezután kezdhetik a működést. Valamint,  azt se feledjük, hogy a tízmilliós csokos potyapénz meg a kedvező hitel azonnal jár, míg a nokhoz szükségeltetik a lottózós jószerencse. A maximum, „bruttó” négy és fél millió állami ingyenforintért (hiszen a kezelési költséget ki kell fizetni) nyilván kevesen vállalják be, hogy akár 15 évet kelljen várniuk a lakásvásárlásra. 

Gyere el május 6-8 között a Millenárisra és találd meg leendő otthonod a LAKÁS 2016-on!