Az elmúlt 25 év legnagyobb lakásberuházása indul Budapesten!
2016.04.27. 15:01 I csorbazs

Az elmúlt 25 év legnagyobb lakásberuházása indul Budapesten!

Az elmúlt időszakban megmutatkozó trendekre reagálva a Cordia elindítja az elmúlt 25 év egyik legnagyobb újlakás-építési projektjét, 2016 tavaszán. 7 kerületben, 8 helyszínen, 9 projekt keretében 1500 lakás fog épülni.

„2016 új lakáspiaci trendeket hozott, bizonyosakat pedig felerősített. Egyfelől az alacsony kamatszint, a csok, az áfa csökkentés és az elhalasztott vásárlások erősödő keresletet idéztek elő. Ezzel egy időben, a kínálat alacsony szintje figyelhető meg, ennek oka a kevés piaci szereplő, a kevés előkészített projekt és a banki finanszírozás, ami adott esetben korlátként jelenhet meg. Ráadásul, a jövőben a kivitelezői kapacitási is problémát okozhat majd.” – ismertette a fennálló helyzetet Földi Tibor, a Cordia Magyarország vezérigazgatója.

Az utóbbi hat hónapban, a Cordia saját felmérései szerint az új lakások iránt érdeklődők száma 70%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a két évvel ezelőtti értéknek pedig pont a háromszorosa volt. Az elmúlt 4 éves időszakban egyszer sem adtak át 2000-nél több új építésű lakást egy éven belül a fővárosban, így a bejelentett 1500 lakás jelentős volumennek minősül.

xiv_kerulet_cordia.jpg

Cordia Thermal Zugló - További képekért kattints IDE vagy a fotóra!

Kerületek tekintetében jelentős eltérések figyelhetők meg. XI, XIII, XIV. kerületekben jelent meg döntően a kínálat, ezeken a területeken azonban már alig van eladó lakás. A másik szélsőséget a külső kerületek képviselik, ahol inkább újszerű vagy használt lakást vásárolnak, az új lakások árát azonban még nem fizetik meg. A belvárosi kerületekben ugyan megjelent a kínálat, de ezt azonnal felszívja a piac. Ebben az esetben számolni kell egy jelentős tényezővel is, ez pedig a telekkorlát, ugyanis a beépítésre alkalmas terület mennyisége egyre csökken a központi helyeken.

cordia_terrace_residence.jpg

Cordia Terrace Residence - További képekért kattints IDE vagy a fotóra!

Kifejezetten nagy árnövekedés mutatkozott meg a VII., IX. és V. kerületekben. Ennek oka a telekárak ugrásszerű növekedése, a kivitelezési költség emelkedése és a kereslet-kínálat alakulása. . A legnagyobb különbség a kínálat és a kereslet között a belső kerületekben van, (V., VI, VII., VIII, IX., kerület) ahol több, mint háromszoros a kereslet szintje, vagyis csak minden harmadik potenciális vásárló tud lakáshoz jutni.

Görög Áron a Cordia Magyarország értékesítési és marketing igazgatója a készülő és folyamatban lévő projekteket mutatta be, melyek más-más profillal, más-más igények kielégítésre szolgálnak. A VIII. kerületben, a város egyik emblematikus fejlesztésének, a Corvin Projektnek része a Corvin Átrium I. üteme, ahol több mint 260 lakás vár majd gazdára egy olyan területen, ahol 10 év alatt megduplázódtak a bérleti díjak, ami a befektetési céllal vásárlóknak lehet érdekes információ. A XIV. kerületben, a Thermal Zugló II. beruházás különlegességét az adja, hogy az itt épülő 190 lakás mindegyikében termálvíz lesz bevezetve, a telekkel átellenben átalakítás alatt álló strandfürdőről – ahol fedett uszoda is kialakításra kerül – nem is beszélve.

A Rózsadomb lábánál, a II. kerületi Kapás utcánál épülő 102 lakást tartalmazó Kapás21 projekt érdekessége, hogy ezen a területen évek óta nem volt újlakás-fejlesztés. A XIII. kerületben két fejlesztést is elindít a Cordia, ahol 410 új lakást kínál majd a vásárlóknak. A belső kerületekben az Andrássy úthoz közel eső Rózsa 55, míg a VII. kerületben a Grandio névre keresztelt, a Budapesti "Soho-ban" található épület várja majd az új építésű otthonra vágyókat.

Külön érdekesség, hogy a Cordia új építésű lakásai úgynevezett „okos otthonok” lesznek. Ennek köszönhetően például egy okostelefonnal a városból bárhonnan vezérelhetővé válnak a lakás úgynevezett okos eszközei. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy egy gombnyomással ellenőrizhetjük a fűtést, a légkondicionálót vagy akár azt, hogy bezártuk-e az otthonunkat megfelelően.