Elszabadultak a lakásárak Budapesten
2016.03.03. 07:46 I csorbazs

Elszabadultak a lakásárak Budapesten

Az elmúlt hónapok másról sem szóltak az ingatlanpiacon, mint a drámai áremelkedésről és a kereslet élénküléséről. A szóbeszéd mára komoly realitássá vált, mely a statisztikákban is kőkeményen megmutatkozik.

 Az Otthontérkép legfrissebb adatai szerint 2015 júliusában az egész országot tekintve 226 ezer Ft/m²-es áron kínálták az eladó otthonokat, addig 2016 januárjában több mint 310 ezer Ft-os áron tették ezt. A drágulás legnagyobb mértékben Budapestet érintette, a kerületek tekintetében azonban lényeges különbségeket fedezhetünk fel.

sajtokozlemeny_graf_kerulet.jpg

Forrás: Otthontérkép

 

Az ábrán jól látható, hogy az áremelkedés az V., VI. és VII. kerületet érintette leginkább, a külsőbb városrészeken pedig néhány esetben alig történt változás. A szélsőségek illusztrálásaképp: az V. kerületben átlagosan 730 ezer Ft/m²-es áron árulják az otthonokat, míg a legolcsóbb kerületnek a XXIII. bizonyul, a maga 198 ezer Ft/ m²-es árával.

 Az Immo1 cégcsoport tulajdonosa, Kovács Tibor elmondása szerint a növekvő árszint ellenére nem csökkent a kereslet. Miközben a kereslet tartja magát, a kínálat formálódik, hiszen a csok hatására az új építésű projektek is egyre inkább képbe kerülnek.

 Eladói szempontból a legfontosabb kérdés az ingatlanok árazása. A tapasztalatok szerint az eladók leginkább a nagy ingatlangyűjtő portálok kínálatára támaszkodnak, innen tájékozódnak az átlagárakról. Nem tűnik ez rossz támpontnak, az árfelhúzó spirállal azonban érdemes számolni.

 Érdekes kérdés vásárlói oldalról, hogy milyen vezérelvek érhetők tetten az ingatlan kiválasztásakor, mely szempontok játsszák a legnagyobb szerepet a döntésben. „A vásárlók motivációjának hátterében dominánsan továbbra is  a szociális szándék, a megváltozott élethelyzetekből fakadó költözési igény áll, azonban az otthonszemlélet mellett egyre erősebb az ingatlanszemlélet is, tehát a jó helyen történő, értékálló ingatlanvásárlás. A kifejezetten „kapós” környékeken (például a belváros), természetesen jól mérhető a befektetők aránya is, főleg az utóbbi időben oly népszerű rövidtávú ingatlankiadás miatt. A kvalitások tekintetében a jó közlekedés, a magas fokú infrastruktúra, a konszolidált lakóközösség és a várható ártartás a legfontosabb tényezők.  ”- osztotta meg tapasztalatait Kovács.

Korszakonként változó, ám kardinális kérdés, hogy az ingatlanpiaci és a városi trendek következtében mely kerületeket preferálják a vásárlók. Kovács szerint az átlag vevő 20-25 millió között keres, 1+2 félszobás, 60-70 nm körüli, akár felújítandó tégla lakást, erkéllyel. „Ha választhat a vevő, akkor előnyben részesíti  a zuglói, angyalföldi, külső- belső III. kerületi, XI., XII.,VIII., IX. kerületi hasonló paraméterekkel rendelkező lakásokat. A külső kerületekben szigetszerűen vannak népszerű lakóövezetek, ahol hasonlóan magas árakat találhatunk. A XVIII., XVI. kerületek is keresettek, főleg az újszerű lakóparki lakások. Családi házak tekintetében kedvelik a peremvárosok (például: Dunakeszi, Érd, Solymár) 10 éven belül épült, 40-50 millió forintból megvásárolható családi házait, de a CSOK miatt újra kezdi reneszánszát élni a telekvásárlás is.”- vázolta a helyzetképet a szakember.

A következőkben olyan eladó budapesti lakásokat mutatunk be nektek, melyeket átlagáron vagy annál valamivel olcsóbban árulnak. Az átlagárak mértékét valószínűleg még sokaknak ízlelgetni kell, jó tanácsként azt javaslom, ne a két évvel ezelőtti árakhoz viszonyítsatok és azon se lepődjetek meg, ha némi felújításra szorulnak ezek az otthonok. A felújítás gyakran elrettentő tényezőként hat, pedig még előny is kovácsolható belőle, hiszen az ingatlant saját ízlés szerint lehet kicsinosítani.

A VII. kerületben található ez a több mint 110 négyzetméteres lakás, mely akár egy nagyobb családnak is kényelmes életteret biztosíthat. A frekventált elhelyezkedésű otthon a leírás értelmében tágas és napfényes, ára pedig 31,5 M Ft.

További képekért kattints a fotóra!

nefelejcs_utca_elado_lakas.jpg

 

A környék átlagárát csupán 10%-kal haladja meg ez a 42,5 M Ft-os második emeleti, felújított lakás. Az ingatlan a város egyik kedvelt részén áll a II. kerületben, Törökvészen. Az épülethez gyönyörű kert és kistó is tartozik.

További képekért kattints a fotóra!

kapy_utca_elado_lakas.jpg

 

A nyolcadik kerület aduászként szolgálhat azok számára, akik aránylag jó áron, de mégis a város központi részéhez közel szeretnének lakni. Sokan ódzkodnak ettől a környéktől, pedig már az elmúlt években is számos fejlesztést végeztek ebben a kerületben. Az Orczy téren található ez a 83 m²-es otthon, mely két bejárattal és 2+1 szobával rendelkezik. A lakás temérdek lehetőséget rejt magában, viszont felújításra szorul.

További képekért kattints a fotóra!

orczy_ter_elado_lakas.jpg

 

Mint az feljebb kiderült, az érdeklődők a legtöbb esetben előnyben részesítik a teraszos otthonokat. Nem csoda ez, hiszen egy kisebb terasz vagy erkély érzetre megnövelheti az életteret és jó szolgálatot tehet a naposabb hónapokban. Igazi különlegességnek számít ez a Visegrádi utcai otthon, melyhez egy külön belső terasz is tartozik. A teljes körűen felújított luxuslakásban 3 szobát alakítottak ki.

További képekért kattints a fotóra!

etkezo_nappali_1_large.jpg

Címkék: budapest eladó eladó lakás kínálati ár