Lakásba fektetnéd a pénzed? - Néhány dolog, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt vásárolsz!
2016.02.19. 10:15 I csorbazs

Lakásba fektetnéd a pénzed? - Néhány dolog, amit mindenképp tudnod kell, mielőtt vásárolsz!

A lakáspiac fellendülése, a felrebbenő pozitív jóslatok sokakat késztethetnek arra, hogy befektetési céllal vásároljanak ingatlant. Mai bejegyzésünkből megtudhatjátok miket kell ilyenkor szem előtt tartani, illetve, milyen ingatlan-befektetési formákban érdemes gondolkodni.

Jellemzően befektetni, pláne ingatlanba azok az emberek szoktak, akik a jobb hozam és a stabilitás reményében inkább ingatlanná "transzformálják" vagyonuk egy részét, ahelyett, hogy a bankban tartanák alacsony kamat mellett.

Az ingatlanbefektetés hozama a bérbeadásból származó haszonból és az ingatlan értékének emelkedéséből áll. A befektetés nagy rizikófaktorral bíró tényezője a divat folyamatos változása: minden korszaknak megvannak a felkapott kerületei, környékei, amik aztán idővel kiesnek a pixisből. Márpedig egy lakást nem lehet a város egyik pontjából áttenni a másikba, ha kezdenek kedvezőtlenül szerveződni a körülmények! Ezzel a kockázattal tehát mindenképp számolni kell.

A befektetés több formában is megvalósulhat. Előfordulhat, hogy valaki vállalkozás indításának céljából vásárol ingatlant, például megvesz egy panziót, kocsmát, éttermet, amit aztán vagy saját maga üzemeltet vagy pedig kiszervezi az operatív feladatokat. Nem ritka az sem, hogy az ingatlantulajdonos csupán a helyszínt adja, ő maga nem szeretne beszállni a bizniszbe, így az ingatlanhoz kötődő bevételét a bérleti díj teszi ki.

Ilyen jó befektetés lehet ez a kedves kis visegrádi panzió is!

visegrad_elado_ingatlan.jpg

 

A befektetés egy kedvelt formája a rövid és hosszú távú lakáskiadás. Mindegyik verzió számtalan előnnyel és hátránnyal bír, az, hogy ki melyikbe fog bele leginkább ízlés kérdése. Tény azonban, hogy ezekben az esetekben az ingatlankiadás komoly melóval jár: a vendégeket fogadni kell, fel kell készülni az érkezésükre, a fix bérlők lakással kapcsolatos problémáival törődni kell, sőt, adott esetben meg is kell oldani azokat.

Ez a takaros Bajza utcai otthon remek választás lehet azoknak, aki a rövidtávú lakáskiadás mellett teszik le voksukat.

bajza_utca_elado_ingatlan.jpg

 

A kiszámíthatóságot és az állandó bérlőket preferálóknak pedig ezt a Vörösmarty utcai lakást ajánljuk, mely jó választás lehet egyedülállóknak, fiatal pároknak.

elado_lakas_vorosmarty_utca.jpg

 

Izgalmas terület a befektetés azon formája, mikor valaki megvásárol egy felújítandó, nem jó állapotú otthont, felújítja azt, és eztán keres neki új gazdát, természetesen jó pénzért. Az ilyen típusú invesztáció meglehetősen munkaigényes, de tény, hogy terepet ad a tulajdonos kreativitásának kibontakoztatására. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy tervezgetésben ne szakadjunk el a realitástól és profitorientált szemlélettel tekintsünk a feladatra: egészen egyszerű a matek, ha alacsonyabb áron adunk túl az otthonon mint az eredeti vételár és a felújítási költség, akkor nem csináltunk jó bizniszt!

Rengeteg lehetőséget rejt magában ez az I. kerületi otthon, melyet a leendő "átmeneti" tulajdonosnak kell felújítani. Az ingatlan szerencsés elhelyezkedéséből adódóan szinte biztos, hogy csak nyerni lehet rajta! 

i_kerulet_elado_lakas_1.jpg

 

Címkék: budapest befektetés eladó lakáskiadás eladó ingatlan eladó lakás