Hány éves vagy, Budapest?
2015.10.06. 15:00 I csorbazs

Hány éves vagy, Budapest?

Sokat elárul egy városrészről, hogy melyik korosztály milyen arányban lakja. Az Otthontérkép adataiból világosan látható, hogy az egyes környékeken milyen életszakaszban járó emberek koncentrálódnak. Mai bejegyzésünkben azt vizsgáljuk meg, hogy miként alakul a kor szerinti eloszlás Budapest egyes kerületeiben.

Eurostat a múlt héten hozta nyilvánosságra legfrissebb kutatásának eredményeit, miszerint 2014-ben "csupán" 18,5% volt a 65 év felettiek aránya az Unióban, 2080-ra viszont ez az arányszám 30%-ig is felemelkedhet, illetve minden 8. lakos 80 évesnél idősebb lehet. A KSH adatai szerint Magyarországon a születéskor várható élettartan férfiak esetében 72 év, nők esetében pedig csaknem 79 év volt 2014-ben.

Érdekes, hogy a koreloszlást tekintve egy város térképén is világos trendek rajzolódnak ki. Az Otthontérkép kortérképének köszönhetően egyértelműen látható, hogy az egyes korosztályok mely részeken képviseltetik magukat a legnagyobb számban.

A 21 év alattiak aránylag egyenletesen vannak jelen a Főváros 23 kerületében, az átlagnál alacsonyabb számban élnek azonban az I., az V., a VI., a VII. és a XIII. kerületben. A fiatal felnőttek (21 és 41 év közöttiek) nem meglepő módon a város belső kerületeibe koncentrálódnak, vagyis a VI., VII., VIII., IX. és a XIII. kerületbe. A felnőtt korosztály eloszlása a fiatalokhoz hasonlóan meglehetően kiegyensúlyozott, kivéve a IV., XVII. és XXIII. kerületben, ahol az átlagnál magasabb számban élnek. 

Teljes térképért kattints a fotóra!

60_ev_felettiek_aranya.jpg

A térképen világosan látszik, hogy a 60 év felettiek leginkább a budai oldalt preferálják, vagyis az I., II., XII. és a város pesti felén az V. kerületet. A település e részei egyébként pontosan egybeesnek a legmagasabb értékesítési árú területekkel. 

A következőkben e négy kerületből válogatott eladó ingatlanokat mutatunk be. Szemezgessetek kedvetekre!

I. kerületi kuriózum

140 m² alapterületű 4+1 szobás ez az I. kerületi ingatlan, melyet a különlegességek kedvelőinek ajánlunk. A kellemes kialakítású lakáshoz egy hatalmas terasz illetve mélygarázs is tartozik. A ház egyébként a Vár közelében helyezkedik el, a közlekedés pedig kiváló a környéken.

További képekért kattints a fotóra! 

i_kerulet_elado_ingatlan.jpg

  

Jó infrastruktúra és zöldövezet

Egy 1964-ben épült kilenc lakásos társasházban található ez a remek elosztású, kétszobás lakás a II. kerületben. Az ingatlan kifejezetten világos és csendes, mivel ablakai a belső udvarra néznek. Az otthont a zöld övezet kedvelőinek ajánljuk.

További képekért kattints a fotóra!

pasareti_koz_elado_ingatlan.jpg

 

Belvárosi lakás galériával

Az V. kerületben, a Nádor utcában vár új tulajdonsora ez a 60 m² alapterületű lakás, melynek ablakai az Arany János utcára néznek. A második emeleti ingatlanban egy 35 m²-es galériát építettek be, ami meglehetősen praktikus helykihasználást tesz lehetővé.

További képekért kattints a fotóra!

nador_utca_elado_ingatlan.jpg

 

Két szoba, erkély és "télikert"

Kútvölgyben, a XII. kerületben található ez a kétszobás ingatlan. A lakáshoz egy erkély is tartozik, melynek egyik fele beüvegezett, így gyakorlatilag üvegházként funkcionál. A zölddel körülvett épület jó állapotban van, a lakás ablaka pedig a belső kertre néz.

További képekért kattints a fotóra! 

kutvolgy_elado_ingatlan.jpg

 

 

Címkék: budapest belváros eladó lakás 1 ingatlan válogatás belső kert