Használt lakás vagy családi ház? Ugyan már! – Itt az ideje telket venni!
2015.08.10. 15:16 I otthonterkep

Használt lakás vagy családi ház? Ugyan már! – Itt az ideje telket venni!

Az elmúlt fél év nem szólt másról a hazai ingatlanpiacon, és sokszor már a legnézettebb országos tévék különböző műsoraiban is egyre népszerűbb volt a téma, minthogy így meg úgy szárnyalnak a lakásárak a felkapott területeken. És ez igaz is. Sőt, már lassan ez a fajta gyűrűző hatás eléri a kevésbé jó lokációjú külsőbb területeket is. Bár egy-egy igazán jó ajánlatot még le lehet akasztani, az igazi befektetői és vásárlói Kánaán igencsak a végéhez közeledik. De mi jöhet ezután? Például a telkek! A sokat hangoztatott javuló kilátások (kamatkörnyezet, stabilitás, erősödő bizalom a jövőben), a közép, felsőközép és felső társadalmi osztályok anyagi megszilárdulása nemcsak, hogy belökheti, de a legfrissebb adatok szerint már be is indította a telek- és építési piacot, ami az otthonteremtők táborában hagyományosan az egyik legfontosabb piaci teljesítményt mérő mutató.

Te hova költöznél!? - Szavazz a cikk végén!


Miért vesz valaki telket?

Mindenek előtt érdemes tisztázni egy fontos részletet. Telket az ember csak úgy nem akar venni. A telket vásárlók otthont szeretnének, olyan otthont, ami közel áll az álmaikhoz. Ehhez pedig elég gyakran a telek megvásárlásán, vagyis a tökéletes környék kiválasztásán keresztül vezet a néha sima, olykor rögösebb út.

Néhányan még otthon élnek a szüleikkel. Egyesek az első kislakásukat tervezik egyedül vagy párban közel a belvároshoz. Mások az első gyermek születésével egy időben kezdenek el új otthon után nézelődni. És vannak azok, akik mindezeken már túl vannak, és valami újra, valami teljesen egyedire, egy igazi saját otthonra vágynak, ami sose volt másé, és minden pontosan olyan benne, amilyennek ők megálmodták. Jellemzően ők azok, akik nem csak a használt családi házak és a nagy alapterületű belvárosi lakások között keresgélnek, hanem egy telek megvásárlása után belevágnak egy maradandó dologba, egy talán több generáción átívelő családi beruházásba, vagyis a saját ház építésébe.

De miért akar valaki saját építésű családi házba költözni?

Hosszú a lista és persze mindig szubjektív, hiszen mindenkinek megvan az egyedi története ezzel kapcsolatban. A legtöbben azt mondják, hogy nem akarnak kompromisszumot kötni, nem akarják a szomszédokat hallgatni a társasházban, nem akarnak a lepusztult lépcsőházba hazamenni, nem akarják a közös költséget fizetni, és nyilván sokan, akik a belvárosból költöznek ki, vágynak a saját kertre, a megfelelő épített és természetes környezetre, amit a város már nem biztosít nekik.

De megéri újat építeni?

Attól függ, hangzik a szakértő válasza. Hiszen nem mindegy, hogy Budapestről, vagy egy nagyobb vidéki városról beszélünk, vagy egy kisebb településről. Az azonos minőségű és méretű ház felépítése szinte mindenhol ugyanannyiba kerül, helyszíntől függetlenül, a különbség a telek árában, és természetesen az értékállóságban van. Hiszen nem mindegy, hogy esetleg évek múlva a több tízmilliós ingatlanunkat pl. a III. kerületben, vagy egy kisebb vidéki településen hirdetjük majd meg eladásra, ha erre kerülne a sor.

Egy másik jelentős kérdés az épület műszaki állapota. Ha sokan meg is tudnának békélni egy más ízlése alapján korábban felépített házzal, és azt esetleg felújítva élni benne, még mindig ott van a manapság főleg az ingatlanok piacán megkerülhetetlen kérdés, mégpedig az energia hatékonyság és az ezzel összefüggő kiadások. Akármennyire is vannak már sok szempontból kielégítő válaszok egy régebbi épület modernizálására (utólagos szigetelés, nyílászárók cseréje, napelem vagy napkollektor felszerelése, stb.), azt a hatékonyságot és ezzel párhuzamos esztétikumot, amit egy, a mai műszaki és egyéb trendeknek megfelelően épít az ember, szinte lehetetlen utolérni. Éves szinten 20 ezer forintos fűtésszámlája pedig többnyire csak azoknak lesz, akik a legújabb építészeti és műszaki elvárásoknak megfelelő házat építenek maguknak.

Venni vagy építeni? Örök dilemma, amit nehéz eldönteni. Próbáld ki a Harsánylejtő családi ház építő kalkulátorát!

De hol érdemes akkor telket venni?

Az alapszabály az, hogy ott, ahol szívesen élnénk több tíz évet a családunkkal, ahol megvan minden, amire szükségünk lehet, és ahol el tudjuk képzelni, hogy igazán boldogok lehetünk. De ennél azért konkrétabb ajánlatok és lehetőségek vannak. Budapest, és azon belül is Buda mindig az ország egyik legfelkapottabb ingatlanpiaci helyszíne lesz, így az itt vásárolt és épített ingatlanok jóval könnyebben fogják tartani az árukat, illetve nagyobb mértékben tudják majd kihasználni az emelkedési trendeket.

Most építeni, amikor mindenki áron alul árulja a használtat?

Ez a kérdés talán mindenkiben felmerül, aki családi ház vásárlásán, építésén gondolkodik. De végignézve a kínálaton, és látva, hogy sokan (sokszor kizárólag érzelmi okok miatt) nem reális áron próbálják értékesíteni jelenlegi ingatlanjukat, és a mostani ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően ezt még inkább megalapozottnak érzik, hamar eljuthatunk oda, hogy akkor építsünk saját várat. Olyat, ami az első téglától az utolsó szögig a mi igényeinket és ízlésünket tükrözi. Amiben nem alkalmazkodni, vagy átalakítani kell a helyiségeket, hanem olyanná építeni, amilyet megálmodtunk.

Persze mit sem érnek ezek az álmodozások, még ha a pénztárcánkhoz képest reálisak is, ha nem érezzük magunkat biztonságban hosszú távon ott, ahol élni szeretnénk. Az egyik legfontosabb hozadéka az elmúlt évek stabilizálódó gazdaságának, hogy az emberek elkezdtek hinni a jövőjükben, és ezzel párhuzamosan elkezdtek egyre több telket vásárolni. Olyannyira meglódult ez a fajta jövőbe vetett hit, hogy a Harsánylejtő Kertvárosban például csak az elmúlt fél évben több telket adtak el, mint 2013-ban és 2014-ben összesen!



A modern családi ház kuriózum! De milyen is ma, a XXI. században egy modern családi otthon?

Például olyanok, mint amilyeneket a Harsánylejtő Kertvárosba egy építészeti pályázatra készítettek Budapest és az ország legtehetségesebb építészei. A nagyszabású építész tervpályázaton a szakmai zsűri 4 díjat is kiosztott. A következőkben az 1., a 2. és két 3. helyezett terv egy-egy képét mutatjuk be.

Néhány igazán lenyűgöző példa!


1. helyezés - Reisz Ádám
(FBI építész műterem)

elso.jpg


2. helyezés - Kállay Gábor
(Kalar Bt.)

masodik.jpg

 

3. helyezés - Tarkó Edit (Gesztenye sereg Kft.)

harmadik.jpg

3. helyezés - Miklós Zoltán (Kétem Bt.)

harmadik_2.jpg

MÉG TÖBB KÜLÖNLEGES ÁLOMOTTHONT IDE KATTINTVA NÉZEGETHETTEK!

Vannak profik, akik már nem a belvárosi lakásokban, hanem a telkekben gondolkodnak!

Posted by Otthontérkép on Monday, August 10, 2015

Címkék: budapest ingatlan telek panoráma óbuda családi ház álomház ikerház