Az elérhető magyar álom! - Vízparti nyaraló a Balatonnál
2015.06.29. 09:00 I csorbazs

Az elérhető magyar álom! - Vízparti nyaraló a Balatonnál

A balatoni ingatlanok - különösen a nyári-tavaszi hónapokban - igen nagy érdeklődésnek örvendenek. Nem csoda ez, hiszen nem csak lakhatás/nyaralás, de akár befektetési célból is érdemes lehet házat vagy éppen lakást vásárolni ebben a kiemelt és különleges régióban. Megvizsgáltuk mi a helyzet a Balaton-parti árakkal, és még egy teljesen új vízparti projektet is bemutatunk.

A Balaton nemcsak a hazai, hanem a külföldi turisták körében is rendkívül kedvelt desztinációnak számít, kiemelt turisztikai célpont. A 2014-es évben érezhető pezsgés jellemezte a Balaton-környéki ingatlanpiacot, főként a part menti, valamint a panorámás ingatlanok iránti kereslet bővült, az új építésű apartmanokért pedig gyakorlatilag versenyeznek a vevők. A magyar tengernél elsősorban a part közvetlen közelében lévő nyaralók, lakások, illetve az örök panorámával rendelkező házak pörögnek igazán. Az új ingatlanokból rendelkezésre álló kínálat egyelőre még mindig csak nehezen tudja kielégíteni a keresletet.

A tavat körülölelő 9 kistérséget vizsgálva az eladott ingatlanok átlagos értékesítési ára – beleértve elsősorban a használt lakásokat és családi házakat - 133 ezer Ft/m2 körül mozog. A kistérségeken belül, a parthoz közeledve az árak folyamatosan emelkednek, a közkedveltebb városok vízparti, új építésű lakásaihoz már ezen ár közel négyszereséért lehet hozzájutni.

shutterstock_63787708.jpg


A kínálati árak tekintetében a Balatonfüredi kistérség viszi a prímet, itt ugyanis átlagosan 325 ezer Ft/m2-es áron kínálják az ingatlanokat, de az új építésű, vízparti apartmanok kategóriájában ma már ritkán találkozunk 500.000,-/m2 alatti fajlagos árakkal, sőt egyes prémium kategóriás lakások négyzetméterára meghaladja az egymillió forintot. Füredet Siófok követi a sorban 307 ezer forintos négyzetméterárral. A térségében újszerű – 2-4 éves – ingatlant 300-400 ezer forintos négyzetméterártól lehet kapni.

Balaton régió - Budapest után - az ország második legjelentősebb turisztikai célpontja, így befektetés céljából is érdemes nézelődni a környéken. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben 1 445 000 vendég fordult meg ebben a turisztikai régióban, akik csaknem 5 000 000 vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

Természetesen az ingatlanok értékét és presztízsét az elhelyezkedés, a kialakítás és az újszerűség is befolyásolja. A következőkben egy új építésű balatonboglári lakóparkot mutatunk be nektek, ami az egyik legértékesebb részen, közvetlenül a vízparton található.

Lakópark a Balaton partján

Balatonbogláron az OTP Ingatlan Zrt. beruházásában került megépítésre a Platán Lakópark, mely közvetlenül a vízparton helyezkedik el. A csendes, nyugodt környezetű ingatlannak kiváló a megközelíthetősége, a környék pedig bővelkedik sportolási, szórakozási, bevásárlási és kulturális lehetőségekkel.

 04.jpg


Az egy hektáros, parkosított területen megépített lakópark négy épületből áll, melyek csaknem mindegyike balatoni panorámával rendelkezik. Ezek közül háromban - földszint-emelet-tetőtér elosztásban – 13-13, a nagyobbik épületben pedig összesen 37 lakás kapott helyet. A Platán Lakópark hatalmas előnye a gyönyörű ősfás környezet, mely mindenkit képes levenni a lábáról. Az épületeket automata öntözőrendszerrel ellátott park veszi körül, a szabad strandra pedig a hangulatos díszvilágítással, padokkal ellátott sétányon át egy kis kapun keresztül lehet kijutni.

A lakások fenntartási költsége alacsony, köszönhetően annak, hogy az épületek az energiatudatosság jegyében épültek. A lakóparkban többféle méret közül válogathatnak az érdeklődők, a garzonlakástól egészen a négyszobás családi otthonig. A lakások kulcsrakész állapotban kerülnek értékesítésre, így a leendő lakóknak csupán a beköltözésre kell koncentrálniuk.

14.jpg


Akár magán vagy befektetési célról legyen szó, a Platán Lakópark mindkét esetben előnyös választásnak bizonyul. Korszerű és igényes kialakítása, balatoni panorámája és elhelyezkedése alkalmassá teszi a vendégek fogadására és a mindennapi életvitelre egyaránt.

 

Címkék: balaton otp üdülő nyaraló