Az egyetemisták szülei a legnagyobb ingatlanbefektetők
2015.06.24. 15:38 I otthonterkep

Az egyetemisták szülei a legnagyobb ingatlanbefektetők

A legújabb ingatlanpiaci árrobbanást elsősorban a nagy számban a piacon lévő, leginkább befektetési szándékkal vásárló vevők generálták.  A szegedi Openhouse szakértőjét, Kardos Zoltánt arról kérdeztük, hogy pontosan kik ezek a befektetők, hol és milyen ingatlanokat vásárolnak a magyar "Napfény Városában".

A hazai lakáspiac egyik mozgatórugója a befektetési típusú vásárlás. Kik és miért vesznek lakást befektetési szándékkal?
Leginkább a tanulmányaikat a szegedi felsőoktatásban folytató diákok szülei. Így megspórolják a több éves bérleti díjat. Továbbá az olyan befektetők, akiknek a bizalma megingott a bankrendszerben és a brókercégekben, illetve azok akik ki akarják használni a jelenlegi alacsony árakat és hosszú távon a várható áremelkedésen akarnak hasznot realizálni.

Kislakás Szegeden

szeged1.jpg


Leginkább hol érdemes ilyen lakást venni, és milyen a jó befektetői lakás?
Szegeden az aranytengely az egyetemi könyvtár és a Dóm tér melletti utcák, de mindenképpen a nagykörúton belüli terület a leginkább felkapott. A jó befektetői lakás ismérvei: Első vagy második emeleti, 1,5-2 szobás külön bejáratos felújítandó lakás.

Miért éri meg? Tényleg olyan jó pénzt lehet vele csinálni?
Mert jól és hosszú távon kiadható, valamint értéktartó befektetés. Az sem utolsó szempont, hogy a banki kamatok feletti hozamot lehet realizálni.

Kockázat nélküli befektetés nem létezik, vagy ha igen, azzal nem lehet jól keresni. Mik a lakásbefektetés elsődleges kockázatai?
A piaci árak mozgásával mindenképpen tisztában kell lenni, jelenleg egyébként a kínálatiból keresleti piac alakult, így az árak folyamatosan lépésről lépésre emelkednek.
Bérbeadásnál a bérlő gondos kiválasztásával és a jól megfogalmazott szerződéssel lehet csökkenteni a kockázatokat.

Újszerű otthon

szeged2.jpg


Bár az igény mostanában nagy, sokan arra panaszkodnak, hogy vennének, de nincs mit. Igaz ez, vagy azért mindig lehet találni jó ajánlatokat?
Valóban, a jelenlegi befektetési lakáspiacon gyorsan cserélnek gazdát a jó áru lakások. Az alkalmi vételek néhány órán belül is elkelnek. Ezért egy jó ingatlanosnak rendkívül szemfülesnek és gyors reagálásúnak kell lennie.

Címkék: szeged befektetés bérlakás bérlemény openhouse