A bűn városai Magyarországon!
Itt a legfrissebb lista és a térkép!
2015.05.14. 08:00 I fodsza

A bűn városai Magyarországon!

Májusban frissült az Otthontérkép „Bűnözési térképe” . A térképen böngészve most már a 2014-es év bűnözési kategóriák alapján is megtekinthetjük saját településünk bűnözési adatait. A számokból kiderül, hogy javult a közbiztonság, de a bűnös városok listájában nagy helycserék nem történtek.

A rendőrség adatait felhasználva frissítettük a bűnözési térképünket, a közbiztonság a számok szerint országos szinten javult bár, hiszen az ezer főre eső bűneset szám csökkent 2014-ben, de árnyalja a képet, hogy drasztikusan az egyéb bűnesetek körébe tartozó számok csökkentek, ami a számok „kozmetikázására” is utalhat. A térképről kiderül az is, hogy a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyvárosok közül, a kevésbé impozáns dobogó tetején még mindig Siófok áll, a budapesti kerületek közül pedig az V. kerület lépett a dobogó tetejére.

A képre kattintva a saját lakóhelyedre is megnézheted a "fertőzöttséget".

bp_hoterkep.PNG


A képen Budapest belvárosának összesített bűnügyi szelvénye látható. A közeli nézeten a térkép átvált egy úgynevezett hőtérképre.

A bűneseteket a lakáspiaci szempontból kategorizáltuk, fontosnak véltük külön feltüntetni a személy elleni, a gépjárművel kapcsolatos bűncselekményeket és a lakásbetöréseket is.

Belváros és a Balaton a legbűnösebb?

Budapest

Hogy pontosan mi az oka annak, hogy a bűnesetek száma ennyivel csökkent egy év alatt a rendőrség statisztikái alapján, arra nem tudjuk a pontost választ, de feltételezésünk alapján módszertani változás történhetett a bűnesetek gyűjtésében, regisztrálásában, de ki tudja, az is lehetséges, hogy tényleg ennyit javult a közbiztonság, mindenesetre a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy még mindig a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A legbűnösebb kerület listájának élén történt változás, 2014-ben az V. kerületben regisztrálták a legtöbb bűnesetet, a VI. kerületben a számok alapján javult a közbiztonság, így a kerület egy helyet „javítva” a második helyre lépett. A legbűnösebb első ötben még az I., VIII., IX. kerület foglal helyet.

 kerulet_teljes.png

A legkevesebb bűncselekményt 2014-ben is Pest külső részein a XVI., a XVII., és a XVIII. kerületekben regisztrálta a rendőrség, a sorrendben nagy változás nem is történt. Ami igazán érdekes, hogy a legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek közötti közel 10-szeres különbség csökkent 2014-re, ezek szerint valóban javulhatott a közbiztonság fertőzöttebb területeken!

 
Vidék

A vizsgált vidéki városok közül 2014-ben is Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 47 darab, de 2013-hoz képest a bűncselekmények száma jelentősen csökkent A Balaton fővárosának is nevezett településen több mint 1100 bűncselekményt regisztráltak 2014. évben. Természetesen Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a település „lakossága”, így nem is csoda, hogy jellemzően a lopásokra specializálódott elkövetők egyik legfontosabb bázisa a Balaton-parti város, ami így a bűnügyi statisztikákban negatív rekordernek számít.

sok_bun_videkivaros.png

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve, közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb, mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

keves_bun_videkivaros.png

Az Otthontérkép országos bűnözési térképe a legfontosabb településekkel és az aktuális időszakban regisztrált bűnesetek számával itt érhető el!

 
Betörések

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes bűncselekmény kategória a betörések. Lakásbetörések szempontjából a II. kerület bizonyult a legrosszabbnak, 2014-ben 192 bűnesetet regisztráltak, ez a szám a II. kerületi lakosságszámra vetítve 6 betörés 1000 lakosonként. A lista elején található még az I. és XII. kerület is, de Soroksáron is magas a lakásbetörések relatív száma.

Érdekes, hogy a legkevesebb regisztrált betöréssel érintett kerületek között található a VII. kerület, ahol közel 2 betörés jut 1000 lakosra, ez inkább a magasabb lakosságszámnak köszönhető. A lakásbetöréseknél is jellemző, hogy a külső kerületekben relatíve kevesebb a betörések száma.

A betörési statisztikákat tartalmazó térkép itt érhető el.

lakasbetores_bp.PNG

Gépjármű elleni bűncselekmények

Fontos adatokra lelhetünk a gépjárművekkel kapcsolatos statisztika vizsgálatával is. A legtöbb bűnesetet a XIV. kerületben regisztrálták 2014-ben, de a lakosságszámra vetítve a legrosszabb helyzetben mégis az I. kerület volt, itt közel 8 bűncselekmény történt ezer lakosra vetítve az előző évben. A lista élére került a Belváros – Lipótváros és Ferencváros is.

Szintén érdekes és már-már meglepő, hogy a VI. és VII. kerület a lista végén tartózkodik, miközben teljes bűnstatisztikában inkább a dobogó tetején helyezkednek el. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy az egyéb, nem lakással és gépjárművel kapcsolatos bűnesetek száma ezekben a kerületekben a legmagasabb.

A gépjárművekkel kapcsolatos statisztikákat tartalmazó térkép itt érhető el.

gepjarmu_bp.PNG

 

 

Módszertan

Az Otthontérkép „Bűnözési térképén” található adatok forrása a police.hu, vagyis a Magyar Rendőrség hivatalos "Országos bűnügyi térképének" statisztikája. Az Otthontérképen megtalálható információk 2013. márciusa és 2014. december közötti időszakban regisztrált eseteket dolgozza fel.

Címkék: statisztika térkép bűnözés elemzés Budapest otthontérkép