Kidurran a lufi? - Ősszel jöhet a változás az árakban
2015.04.17. 11:12 I otthonterkep

Kidurran a lufi? - Ősszel jöhet a változás az árakban

Míg korábban az eladói nyomás volt inkább jellemző a hazai ingatlanpiacra, addig most határozottan állítható, hogy kibontakozott egy vevői hullám. Ez igaz a Balla Ingatlan által most részletesebben vizsgált XVI. kerület esetében is. Nagy kérdés azonban az, hogy a lendület mikor fullad ki. A túlárazott panellakásokat és a devizahitelesek helyzetének változását tekintve némi visszarendeződést is elképzelhetőnek tartanak az ingatlanos cég szakértői az év második felében.

Budapest összes kerületében a vevők dominálnak az ingatlanpiacon, így a XVI. kerület esetében sem más a helyzet - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának szakmai vezetője. Míg az elmúlt évekre a túlzott óvatosság volt jellemző a válság miatt, azaz mindenki kivárt, a lakásárak pedig csökkentek, addig ez a helyzet megfordult a tavalyi évben.


Kidurran a lufi?

A keresleti piac most is erős, megtorpanást egyelőre nem tapasztalnak az ingatlanközvetítők. Ehelyett azt látják, hogy a befektetők igen aktívak, jelenlétüket pedig csak tovább erősíthetik a brókercéges botrányok, melyek megingatták a bizalmat a tőzsdei, kötvény- illetve egyéb banki befektetésekben. Ezek mellett ráadásul a kedvezőbb hitelezés és a hamarosan megújuló CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezménye) is erősen csábítja a korábbi években még kiváró vevőjelölteket.

Eladói oldalról a devizahitelesek helyzetének rendezésével kapcsolatos intézkedések egyelőre nem éreztetik hatásukat, hiszen az értesítők kiküldése még zajlik, majd csak májusban vagy a nyári pihenő után, ősszel újra beinduló piacon láthatjuk, hogy mindez milyen hatással jár. Sebestyén Tamás szerint ekkor következhet be változás az ingatlanpiacon, már csak azért is, mert a panellakások értékesítésénél jelenleg erős kivárás érzékelhető, az árak pedig túlságosan magasra kúsztak. Kérdés, hogy ezek az árak hosszabb távon is fenntarthatók, vagy pedig kidurran a lufi.

Csukódik az olló

Egyelőre azonban a lakótelepi ingatlanok iránti töretlen érdeklődés határozza meg az ingatlanpiacot. Mivel a XVI. kerületben nincs sok panellakás, így elsősorban a lakótelepi ingatlanok esetében jelentős a kereslet, tehát belekerülnek a körbe a lakótelepeken található téglalakások is, melyek ára viszont már csak alig magasabb, mint a paneleké. A másfél- és kétszobás, egy plusz két félszobás lakásokat keresik a leginkább ebben a kategóriában. Ha megjelenik a piacon egy 50-60 négyzetméteres lakás nem irreális áron, arra hamar lecsapnak a vevők.

Egy 84 négyzetméteres téglaépítésű, lakótelepi lakás a Koronafürt utcából, 19,9 millióért
További képekért kattints a fotóra!

xvi_kerulet_lakotelep.jpg

Fél év alatt 20-40 ezer forinttal emelkedtek a lakótelepi lakások esetében a négyzetméterárak, vagyis a korábban 9-10 milliós ingatlanok mára 11-12 millió forintba kerülnek a kerületben, tehát kijelenthető, hogy mindössze pár hónap alatt nagyjából kétmillió forinttal kúsztak fel. Sebestyén Tamás szerint ezek már irreálisan magasnak tűnnek, hiszen majdnem tégla építésű lakásárakról van szó, ami nem biztos, hogy hosszú távon indokolt. Igaz persze, hogy sok korszerűsítés történt a panelek esetében, így a panelprogram során egyedi fűtésmérést alakítottak ki, szigeteltek, nyílászárókat cseréltek ki - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák szakértője, aki szerint ez azonban nem indokolja az árak ilyen mértékű emelkedését, vagyis nem ezek a korszerűsítések húzták csak fel az árakat.

A XVI. kerületi lakótelepek esetében tehát összességében nagyon hasonló árakról beszélhetünk az egyébként nem túl nagy számú panellakás és az itt található tégla építésű, vagy vegyes falazatú, tégla-beton lakások esetében. Sokkal nagyobb különbséget jelent az árakban az, ha egy lakás földszinti vagy lift nélkül és sokadik emeleti, esetleg forgalmas, zajos útra nyílik az ablaka, illetve ha nagyon lepusztult állapotban van.

Egy téglaépítésű, közös udvaros, 53 négyzetméteres lakás a Sashalom utcában
További képekért kattints a fotóra!

sashalom_lakas.jpg

Már a családi házakat is könnyebb eladni

A kereslet növekedése miatti áremelkedés azonban nem csak a kisméretű lakások piacán volt érezhető, hanem a kerületben nagyobb számban előforduló családi házakat is érintette. Egyértelműen kirajzolódik a különbség, ha a tavalyi és az idei évet hasonlítjuk össze: egy szép és jó helyen lévő családi házat most már gyorsabban el lehet adni, mint néhány évvel ezelőtt.

A családi házaknál jelenleg 50-60 millió forint a maximum, ennél drágábban csak akkor vásárolnak, ha a ház nagyon extra igényeket is kielégít. A zajos főútvonalak melletti, rossz telekbeosztású ingatlanokat, illetve a bonyolult jogi helyzetű házrészeket viszont most is nehéz értékesíteni, illetve csak nyomott árakon kelnek el.

Egy 120 négyzetméteres ház a Jávorfa utcában 36 millióért
További képekért kattints a fotóra!

javorfa_utca.jpg

Az új építésű ingatlanok pedig szinte teljesen hiányoznak a piacról, egy-egy sorház vagy ikerház bukkan csak fel a piacon, de ezekből tényleg csak néhány darabbal találkozhatunk - fogalmazott a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának szakmai vezetője.

A kedvenc utcák, városrészek

A kerületben egyébként a legkeresettebbnek a Centenáriumi és a Jókai utcai lakótelepek számítanak, ha lakásról van szó, de az ezeknél némileg mérsékeltebb áron kínált Lándzsa utcai lakótelepi otthonok iránt is élénk az érdeklődés. Házak tekintetében jóval szélesebb a területi skála, és ott persze az a lényeg, hogy ne lakótelep mellett álljon az ingatlan, illetve ahogy haladunk kifelé a kerületben, úgy mérséklődik fokozatosan a kereslet és az ár is. Családi házak tekintetében a legvonzóbb részeknek Sashalom és Mátyásföld számít, emellett Szentmihályon belül azok az utcák említhetők még meg, melyek nem annyira “vizesek”, vagyis a magasabb részeken helyezkednek el – tette hozzá Sebestyén Tamás.

Mit hoz a jövő?

A devizahiteles-értesítések májusig jutnak el az ügyfelekhez, illetve akkor még fellebbezésekkel számolhatunk, úgyhogy csak ezután mutatkozhatna meg mindennek a hatása az ingatlanpiacon - véli Sebestyén. Akkor viszont már belecsúszunk a nyárba, amikor jellemzően kicsit egyébként is megnyugszik a piac. Így ha valamikor egyáltalán bekövetkezhet némi módosulás a piac irányát illetően, akkor az legfeljebb az ősz lehet. Az azonban kérdéses, hogy ez milyen mértékű lesz, hiszen ezt a hatást kiegyenlíthetik a brókercéges botrányok miatt az ingatlanpiacon megjelenő befektetők is.

Címkék: budapest árak lakás pest eladó lakótelep balla