Miért jó a minimalista lakberendezés?
2014.12.30. 09:55 I fokvarid

Miért jó a minimalista lakberendezés?

Mindenki számára fontos, hogy egy kellemes otthonban töltse estéit és szabadidejét. Azonban, ha egy fárasztó munkanap után arra érünk haza, hogy halomban áll a szennyes és a mosatlan, akkor az otthonunk nem alkalmas arra, hogy kipihenjük a nap fáradalmait és még a stresszt is fokozza.

A legújabb tanulmányok arra világítottak rá, hogy otthonunk drasztikusan befolyásolja a hangulatunkat, sőt még beteggé is tehet bennünket, ezért fontos, hogy olyan enteriőrt alakítsunk ki, amelyet könnyű rendben és tisztán tartani. Hogy hogyan tehetjük meg mindezt? Az Ingatlantájoló szakértői utána jártak: a minimalista lakberendezés segíthet egy könnyen rendben és tisztán tartható, harmonikus és egészséges otthon kialakításában.

Mi okozhat rossz hangulatot a lakberendezésben?

  •       Ha egy szoba túlzsúfolt, az szorongóvá tehet bennünket.
  •       Ha egy szoba túl sötét, attól depressziósak lehetünk.
  •       Ha egy szoba túl világos, attól stresszesnek érezhetjük magunkat és kapkodóvá válunk.
  •       Ha egy szoba túl kicsi, akkor az fokozza a bezártság érzetünket.

Ezek közül egyik sem emlékeztet egy hívogató otthonra, ugye?

Még több fotóért, kattints a képre!

elado_minimalista_haz_otthonterkep.jpg

A mütyürök porfogók, és allergiát okozhatnak

Ha túl sok apró dísztárgyat halmozunk fel, akkor azok összegyűjtik a port. Nézz körül az otthonodban! Tele vannak az asztalok és a polcok mütyürökkel? Tele van az ágyad és a kanapéd díszpárnákkal? Szőnyegek borítják az egész padlót minden egyes szobában?

Ha megnézed az interneten, vagy a lakberendezési magazinokban található minimalista enteriőröket, láthatod, hogy a szobák nincsenek tele szőnyegekkel, díszpárnákkal és mütyürökkel, hanem letisztultak, rendezettek,ugyanakkor hívogatóak. A minimalista stílus tehát segíthet neked abban, hogy egy kevésbé stresszes környezetet teremts otthonodban.

Az egyszerűség és a szimmetria megnyugtat

Kutatások bebizonyították, hogy az emberi agy pozitívan reagál a szimmetriára. A lakberendezés terén, nagyon könnyen megvalósíthatjuk a szimmetriát, akár csak ha két egyforma asztalkát helyezünk a kanapé két oldalára, két egyforma lámpával. A szimmetria egyensúlyt visz a lakberendezésbe, és ez pozitív hatással van hangulatunkra. A minimalista stílusban berendezett otthonokra jellemző az egyszerűség és a szimmetria.

Még több fotóért kattints a képre!

elado_minimalista_haz2_otthonterkep.jpg

A színek befolyásolják a hangulatunkat

A minimalista otthonokra jellemző, hogy világosak, és egyszerű, semleges színeket használnak, valamely élénk színnel kiegészítve. A minimalista otthonokban hatalmas ablakok biztosítanak természetes fényt a lakásnak, és ez a fény és a semleges színek hívogató, levegős és nyitott térérzetet teremtenek. Ha színeket szeretnénk vinni minimalista otthonunkba, hogy ne legyen annyira unalmas, ezt könnyen megtehetjük, ha egy adott élénk szín, különböző árnyalatait használjuk, a kiegészítőkben. Néhány piros díszpárna a kanapén és néhány piros dísztárgy a polcokon, vagy a dohányzóasztalon például tökéletessé tehet egy semleges színű enteriőrt.

Szeretnél egy harmonikusabb, egészségesebb otthonban élni? Nem kell drága pénzt költened minimalista stílusú bútorokra elég, ha megszabadulsz a sok kacattól, és megpróbálod otthonodat egyszerűbbé, világosabbá és rendezettebbé tenni.