A telefonok után az otthonaink is "okosak" lesznek!
2014.10.17. 17:02 I otthonterkep

A telefonok után az otthonaink is "okosak" lesznek!

Ahogy a technológia egyre inkább belopózik az életünkbe, lassan már el sem tudunk indulni otthonról az okostelefonunk és az okosóránk nélkül. Nap mint nap hasznos vagy haszontalan alkalmazásokat töltünk le és használunk, de vajon el tudunk-e képzelni egy olyan otthont, ahol nem csak a telefonunk vagy az óránk, de a fűtés, a világítás, sőt az összes háztartási gép okos és távolról, okostelefonról is irányítható. Ennek jártak utána az Ingatlantájoló szakemberei.

Képzeljünk el egy olyan otthont, ahol a hűtőnk pontosan tudja, hogy milyen élelmiszerek vannak benne, melyik meddig tartható el, tárolja az összes receptünket, és a boltban állva elég a főzni kívánt étel nevét beütnünk okos telefonunkba, a hűtő máris válaszol, milyen alapanyagokat kell megvennünk. A sütőnk szintén tárolja az összes receptünket, így ha a munkahelyünkről indítjuk el, akkor is pontosan annyi ideig süti az ételt, ameddig szükséges. Az okostelefonunkról irányítható termosztátról, villanykapcsolókról és konnektorokról már nem is beszélve. Nem vagy benne biztos, hogy kihúztad a vasalót, mielőtt elindultál otthonról? Az okostelefonodról könnyen kikapcsolhatod a konnektort. Nem emlékszel, hogy lekapcsoltad-e a villanyokat? Az okostelefonodról könnyedén lekapcsolhatod az okos villanykapcsolókat.

kép.jpg

Okos konyhák

Az LG például komplett rendszert dolgozott ki az okos otthonokra, ahol mindössze két alkalmazás letöltésével irányíthatjuk az összes LG smart háztartási eszközünket. Az LG smart hűtő beépített képernyőjén keresztül pedig kommunikálhatunk is a készülékkel, sőt még Google naptárt is telepíthetünk rá, amelyen bejelölhetjük a legfontosabb családi eseményeket.

Energia szabályozás

Épület optimalizációs rendszerrel távolról szabályozhatjuk otthonunk fűtését, hűtését, páratartalmát vagy éppen elektromos ellátását. A termosztát információt gyűjt minden alkalommal, amikor beprogramozzuk, így emlékszik szokásainkra, és eszerint tudja szabályozni otthonunk fűtését, ha pedig magunk szeretnénk szabályozni a fűtést, bármikor megtehetjük azt az okostelefonunk segítségével. Otthonunk hőmérsékletét azonban nem csak okos termosztáttal, de okos ablakokkal is szabályozhatjuk. Vannak szintén okostelefonról működtethető ablakok is melyek képesek a fény és árnyék szabályozására, ezáltal megtartják az otthon hőmérsékletét akár 20-25%-kal csökkentve a hűtés vagy a fűtés költségét. Villanykapcsolóinkat és konnektorainkat is bármikor ki- be kapcsolhatjuk.

A kérdés már csak az, vajon valóban szeretnénk-e ilyen túldigitalizált világban élni, ahol az elektroszmog már amúgy is magas, és nem jobb-e, ha például a gyermekünket levisszük a nappaliba, amíg mi a konyhában főzőcskézünk? Vajon lenne-e türelmünk ahhoz, hogy az összes receptünket betápláljuk az okos hűtőnkbe, vagy ennek hiányában sosem tudnánk kihasználni az okos hűtő okos tulajdonságait?

Címkék: jövő fejlesztés tájoló okosotthon