Ne féljünk a külföldiektől! - Kínaiak, oroszok és ukránok az ingatlanpiacon
2014.09.01. 11:00 I otthonterkep

Ne féljünk a külföldiektől! - Kínaiak, oroszok és ukránok az ingatlanpiacon

Régóta nem tudod eladni a lakásodat? Az alacsony árak ellenére szeretnéd a lehető legmagasabb áron értékesíteni ingatlanodat? Gondoltál már arra, hogy külföldieknek is értékesíthetnél? Az ingatlanpiac épphogy csak fellendülőben van, a magyar vásárlók pedig még mindig bizalmatlanok a hitelintézetek ajánlataival szemben, így érdemes elgondolkodni azon, hogy megpróbáld külföldieknek eladni ingatlanodat.

Az Ingatlantájoló.hu a következő kérdésekre igyekszik megadni a választ: Mely országok állampolgárai vásárolnak lakást előszeretettel Magyarországon? Az ország mely régiói, városai a legkedveltebbek a külföldi vásárlók szemében? Milyen ingatlanokat keresnek a külföldi vásárlók? És mik a külföldiek ingatlanszerzésének szabályai?

A kínaiak Budapesten, míg az oroszok Hévízen vásárolnak ingatlant előszeretettel.

Hazánkban egyre több a külföldi lakásvásárló, a 2000-es évek elején tapasztalható izraeli, holland, német, majd később angol, ír és spanyol vásárlók részéről érkező ingatlanpiaci érdeklődés azonban a válság után hirtelen megszakadt és helyüket 2010-11-től a kínai, ukrán és orosz érdeklődők vették át. A toplista élén mára az oroszok állnak, akik kezdetben a fővárosi ingatlanok iránt érdeklődtek, ma már azonban Hévíz és a Balaton északi partja a legnépszerűbb köreikben.

Eladó ház Hévizen

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

hévíz_2.jpg

A külföldiek szemében Budapest a legkedveltebb, hiszen itt található a legtöbb munka-, tanulási- és szórakozási lehetőség. Legnagyobb számban a kínaiak vásárolnak itt ingatlant, akik elsősorban a számukra üzleti szempontból fontos Négy Tigris piac (korábban Józsefvárosi piac), Kőbányai út, Gyömrői úti Sárkány Center térsége, valamint a XV. kerületi Ázsia Center környéke (a VIII., X., XV. és XVIII. kerületek) környékén keresnek eladó ingatlanokat. Az oroszok által kedvelt Hévízen és a Balaton környékén azonban elsősorban üdülési, vagy befektetési céllal kelnek el az ingatlanok, és az új építésű vagy újszerű nagyobb ingatlanokat, illetve a kereskedelmi, vendéglátóipari célokra alkalmas ingatlanokat részesítik előnyben a vásárlók.

Új építésű Kőbányán

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

kőbánya.jpg

"Míg Hévíz az oroszok körében, Hajdúszoboszló az ukrán vásárlók körében vált egyre népszerűbbé, akik az elmúlt hónapokban kialakult ukrán-orosz konfliktus miatt azonban várható az ukrán vásárlók számának csökkenése" - vélik az Ingatlantájolónál. Az orosz és ukrán vásárlók érdeklődése többek között azért is nőtt meg Magyarország iránt az utóbbi években, mert Magyarország közel fekszik Ukrajnához és Oroszországhoz, és innen könnyen elérhető Európa többi országa és az Adria is.

Ház Hajdúszoboszlón

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

hajdúsz.jpg

Mire számíthatunk, ha külföldinek szeretnénk lakásunkat eladni?

"A külföldiek ingatlanszerzése természetesen jogszabályokhoz kötött, valamint a nyelvi nehézségek is akadályozhatják a külföldieknek történő ingatlan eladást, ezért az ügylethez mindenképpen javasoljuk egy ingatlanközvetítő felkeresését", mondják az Ingatlantájoló szakértői. Fontos tudnunk, hogy az unió tagállamaiból és az EGT-megállapodásban részes államokból érkező vevők a belföldiekkel azonos feltételekkel szerezhetnek termőföldnek nem minősülő ingatlant, ha azonban harmadik országbeli állampolgárnak szeretnék eladni ingatlanunkat, körülbelül 1 hónapig tartó engedélyezési eljárásra számíthatunk. A vásárlónak az engedélyt az ingatlan fekvése szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivataltól kell kérnie, a hivatal az engedélyt akkor adhatja meg, ha az ingatlanszerzés önkormányzati vagy közérdeket nem sért.

A hatóságnak mérlegelés nélkül kell engedélyeznie az ingatlanszerzést abban az esetben, ha a külföldi ingatlanának tulajdonjogát a kisajátításról szóló jogszabály alapján szerezték meg, a külföldi a belföldi ingatlanát másik ingatlanra cseréli, a szerzés célja közös tulajdon megszüntetése, vagy a külföldi munkavégzés céljából legalább öt éve életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik, illetve ha az önálló vállalkozóként letelepedő külföldinek, közvetlenül szüksége van az ingatlanra a tárgyi gazdasági tevékenység folytatásához. A kérelemhez a külföldi honosságát igazoló közokiratot és az ingatlanszerzés tárgyában megkötött szerződést kell csatolni. Az eljárás illetékköteles, melynek jelenlegi mértéke: 50.000,- Ft.

"Ne féljen tehát lakását külföldi vevőnek értékesíteni vagy külföldi vevőkre szakosodott ingatlanközvetítőt felkeresni, hiszen a nagyobb érdeklődésnek köszönhetően ingatlana így várhatóan hamarabb és magasabb áron fog elkelni." - hangzik a jó tanács, az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portáltól.

Címkék: orosz külföldiek ukrán kínai eladó hévíz hajdúszoboszló ingatlantájoló