Ezeket a lakásokat vásárolják fel az oroszok Budapest belvárosában!
2014.07.03. 09:44 I otthonterkep

Ezeket a lakásokat vásárolják fel az oroszok Budapest belvárosában!

A hazai lakáspiac helyzetét már régóta a megosztottság jellemzi. Budapest egyes részein, a nagyobb, munkával kecsegtető városokban és környékükön már egy ideje éledezik, sőt élénkül is a piac, mind az árak, mind az adásvételek számát tekintve, az ország bizonyos részei pedig sokszor szinte kilátástalannak tűnnek ingtlanértékesítés szempontjából. Az egyik ilyen stabil és erős részpiacnak a főváros belvárosa számít, ahol, ha nem is elsöprő többségben, de komoly számban találkozhatunk külföldi, mostanában elsősorban orosz vásárlókkal is. Érdemesnek találtuk kideríteni, hogy a keletről érkező, jellemzően befektetési szándékkal vásárlóknak milyenek az igényei. Ami biztos, hogy leginkább a felső kategóriában válogatnak szívesen, és azokat a lakásokat kedvelik, amik szinte tökéletes állapotban vannak, és még egy jól fizető fix bérlővel is rendelkeznek.

Kerestünk néhány példát is.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon kik azok, akik ma leginkább dominálják a belvárosi lakáspiacot, természetesen a hazai vevőket leszámítva. A válaszokat Szappanos Balázstól, az elsősorban a Budapest belvárosában tevékenykedő Dominium ingatlanhálózat ügyvezetőjétől kaptuk meg, aki állítja, hogy a budapesti ingatlanpiac egyértelműen felpezsdült az elmúlt hónapokban, hiszen manapság a náluk dolgozó közvetítők is, két-háromszor több érdeklődőt fogadnak és lakást mutatnak, mint 1-2 évvel ezelőtt.

Budapest belvárosát tekintve az eladók és a vevők is rendkívül színesek, már ami a nemzetiségüket illeti. Vannak itt a magyarok mellett írek, spanyolok, olaszok, oroszok, németek, stb. Persze nem ugyanazon az oldalon találjuk őket. Az eladók között (a magyarok mellett természetesen) sok írt és spanyolt is találni, a vevőknél pedig az oroszok jelentkeznek nagy arányban (szintén a többséget jelentő magyarok mellett). Szappanos tapasztalatai szerint bár látszanak, jelen vannak a külföldiek, azért még mindig nem ők alakítják a piacot. Ami azonban tény, hogy a külföldiek jellemzően a drágább (ez 50-60 millió forint és a fölötti kategóriát jelent elsősorban), jobb minőségű, mondhatni kulcsrakész lakásokat keresik, veszik, amikkel kapcsolatban kevesebb kockázatot éreznek és magasabb bérleti díjért tudnak hasznosítani.

A külföldi befektetők egyébként nagyon kedvelik azokat az ingatlanokat, amikben már biztos bérlő is van, így még egy gonddal kevesebb, azonnali a bevétel. Ez a piac, mármint a befektetési szándékkal vásárlóké mintegy 20-30%-os arányt képvisel a belvárosban.

A Dominium vezetőjével kiválogattunk néhány konkrét példát, hogy milyenek is azok a lakások, amiket a pénzes külföldiek (jelenleg leginkább oroszok) keresnek és szívesen meg is vásárolnak.

"Nagyobb a vászon, mint a fal"

Kapósnak számító lakás az orosz befektetők körében, pl. ez a Podmaniczky utcában található 54 millió forintos újszerű otthon. 54 millió forintért, vagyis 600 ezer forintos négyzetméteráron keresi gazdáját a duplakomfortos luxuslakás, ami azért is lehet vonzó a befektetési szándékozóknak, mert az árba minden bútor beletartozik.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

mozi.jpg

Mámorító "újlakás-szag"

Persze a fókusz elsősorban a belvárosra irányul a külföldi befektetők részéről, azért akadnak érdekes területek egy picivel messzebb is a politikai és kulturális bölcsőtől. Az új építésű lakások egyik Mekkájának számító XIII. kerület egy kimondottan speciális csücske, a Marina Part is jó célpont lehet a pénzes oroszok számára. Körös körül csak új házak, tornyok mindenütt. Ezt szeretik, ebben bíznak. Közel 500 ezer forintos négyzetméteráron már be is lehet fektetni és keresni a jól fizető bérlőket.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

újmarina.jpg

Ahová ámuldozva bámulunk

Persze már aki, nem mindenki szeretne ám a "mocskos, büdös, zajos" belvárosban lakni, de sokan meg igen, legalábbis az életek egy bizonyos szakaszában. Erre gondolhat az is, aki befektetési céllal vásárolná meg ezt a nem akármilyen panorámával rendelkező felújított lakást. Az ár 42 millió, a négyzetméter pedig 72.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

károly.jpg

Címkék: orosz lakás befektetés belváros bérlet