Buda vagy Pest a nagyobb luxus?
2014.05.12. 16:30 I otthonterkep

Buda vagy Pest a nagyobb luxus?

A minap a Portfolio.hu elemzői, az Otthontérképen fellelhető adatok segítségével, feltérképezték, hogy hol a legmagasabb és a legalacsonyabb a budapesti metrómegállók környéken a lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. Érdekes eredményeket kaptak, amit jól el is lopunk tőlük. Ugyanakkor, amire ők nem fordítottak gondot, ám mi igen, az az, hogy kerestünk néhány konkrét, az egyes metrómegállók környékén átlagosnak mondható, valóban élő ajánlatot is.

Ezeket a lakásokat vehetjük meg a legdrágább és a legolcsóbb metróállomások környékén!

Metodika

A városrészekre vonatkozó adatok segítségével megnézték, hogy az egyes metrómegállóktól legfeljebb 5-10 perces gyalogtávolságra eső környékeken mennyi az eladó lakások átlagos értékesítési ára négyzetméterenként, majd ezeknek vették az átlagát.

Az alapigazság

A belvárosi állomások környékén vannak a legdrágább, míg a külvárosiak vonzáskörzetében a legolcsóbb lakások - ez valószínűleg senkit sem lep meg, állapítja meg az elemzés. Számos állomásnál azonban meglepő értékeket tapasztaltak, így érdemes egyesével végignézni, hogyan alakul a szintkülönbségeket legyőző budapesti metróvonalak mentén az árkülönbség. Míg az általános értelemben vett luxus, vagyis a drágább ingatlanok, és a magasabb négyzetméterárak a budai oldal városrészeire jellemzőek, addig a metrómegállók környékének vizsgálatakor Pest követeli magának a trónt.

Kisföldalatti - M1

m1.png

A legdrágább környék a kisföldalatti vonalán természetesen a Vörösmarty tér környéke, vagyis a Belváros nevű városrésze az V. kerületnek. Itt négyzetméterenként átlagban mintegy 340 ezer forintért cseréltek gazdát a lakások az elmúlt években. Bár konkrétan a Vörösmarty téren és a legszűkebb vonzáskörzetében az átlagárak jóval a városrész árai felett alakulnak, igyekeztünk egy, az átlagos életszínvonalhoz némileg közelebb lévő ingatlant kiválasztani példának.

A 88 négyzetméteres, közel 39 milliós Bécsi utcai lakás, a maga 440 ezer forintos négyzetméterárával valóban az olcsóbbak közé tartozik a Vörösmarty tér közvetlen környékén. Még több képért kattints a fotóra!

deák.jpg

Piros metró - M2

m2.png

A kettes metró vonala már szolgálhat némi meglepetéssel azok számára, akik a Déli pályaudvar környékét inkább a valóban az egyik legdrágább kerületnek számító Hegyvidék (XII. kerület) magas átlagáraival azonosították volna. A helyzet ehelyett az, hogy bizony megint a Belváros a nyertes, csak most a Kossuth térrel. Érdekesség, hogy míg a XII. kerület szinte minden másik városrésze magasabb átlagos négyzetméterárral rendelkezik, mint a Belváros, addig a Délit is magában foglaló Krisztinaváros valóban jóval elmarad a kerületi átlagtól a maga 292 ezer forintos értékével. Ennek természetesen elsősorban az ingatlanállomány minősége és a városrész egyéb részeihez mérten rendkívül élénk forgalom, és annak zaj- és légszennyezettség terhelési velejárói lehetnek a főbb okai. A Kossuth tér környéke tulajdonképpen megegyezik a Vörösmarty térrel, így most a második helyezettől hozunk egy példát.

Ilyen egy átlagos (annál azért jobb), jelenleg is értékesítés alatt álló lakás a Déli pályaudvar vonzáskörzetében. A Schwartzer Ferenc utcában található 114 nm-es ingatlan átlagosan 390 ezer forintba kerül négyzetméterenként. Az ingatlan amellett, közel van az egyik legfontosabb közlekedési csomóponthoz, még példamutató módon is van körbefotózva. Ezért külön is gratulálunk a hirdetés készítőjének, hiszen ezzel nem csak az eladás esélyeit növeli a tulajdonos (és/vagy a közvetítő), hanem egyben megtiszteli a lakás után érdeklődő keresőket is azzal, hogy igényes, a tereket és az állapotokat jól bemutató, a sokszor oly hosszú lakáskeresési procedúrát egyfajta élménnyé varázsoló illusztrációkat csatol az adatlaphoz. Még több képért kattints a fotóra!

déli.jpg

 Kék metró - M3

m3.png

 

A hármas metró sem okozott különösebb meglepetést. Újra a Belváros, azon belül most a Ferenciek tere végzett az élen. Ami azonban azonnal szembetűnik, az a Gyöngyösi utca kimagaslóan jó eredménye. Itt a kivétel ami erősíti a szabályt, vagyis az "alapigazságot". A Gyöngyösi utca eredménye rejtély is lehetne, de csak addig, amíg rá nem jövünk, hogy az új építésű luxus lakóprojektek egyik pesti Mekkájának, a Marina parthoz eső legközelebbi megállóhelyéről van szó. A dolog azonban még ennél is bonyolultabb, hiszen a Marina part egy fiktív városzrész, hiszen alapvetően Vizafogóhoz tartozik hivatalosan, de az Otthontérképen, a rendkívül eltérő árak és viszonyok miatt különálló egységként lett kezelve, a felhasználók pontosabb tájékoztatása érdekében. Vizafogó városrész átlagos négyzetméterára 274 ezer forint körül alakul (Marina part nélkül), így, bár az átlagértéket jóval rontva, de egy esetleges összevonás után is a Gyöngyösi utca környéke számítani a legdrágább nem belvárosi metrómegálló környéknek. Lássunk egy példát innen is.

A Marina parti Kelén utcában kínálják ezt az alig több mint 400 ezer forintos négyzetméteráron meghirdetett, mára már inkább újszerű lakást, melynek teraszáról akár a Dunát, akár a szomszédos blokkban a teraszon grillező, meztelenül napozó, dohányzó, reggeliző szomszédokat is egész nap szemmel tarthatjuk. Még több képért kattints a fotóra!

kelén.jpg

Zöld metró - M4

m4.png

Mivel a legújabb budapesti metró nem halad át a Belvároson, csak érinti azt, ezért azzal végre nem kellett számolni. A győztes, ha nem is toronymagasan, inkább kiélezett versenyben (jelenleg) a Móricz Zsigmond körtér lett. Ennek oka az lehet, hogy a valóban szinte határos vele a XI. kerület egyik legdrágább városrészének számító Gellérthegy (360 ezer Ft/nm), ami jócskán felfelé húzta Szentimreváros 281 ezer forintos értékét. A dobogón a Szent Gellért és a Fővám terek osztozhatnak, melyből a Gellért teret a Tabán (elméleti) ára, a Fővám teret pedig Belső-Ferencváros (257 ezer Ft/nm) alacsonyabb átlagára húzta le. Mindenesetre a 4-es metró vonalának egyik legmagasabb négyzetméterárral rendelkező része a Bartók Béla út Gellérthegy felé eső oldala, a Móricz Zsigmond Körtér és a Szent Gellért tér között, és a hegy lábánál lévő kisebb utcácskák.

Egy 58 négyzetméteres, 4. emeleti lakás a Bartók Béla úton, a képek alapján kiváló panorámával, mintegy 18,5 millió forintért, vagyis négyzetméterenként 319 ezer forintért keresi most új gazdáját. Még több képért kattints a fotóra!

bartók.jpg

Bár a klasszikus budapesti luxuséletet legtöbben a tágabb értelemben vett Rózsadombhoz társítják, na meg annak környékéhez, a metróvonalakat vizsgálva ez a prekoncepció szertefoszlik, és a belváros lesz az, ami kétséget kizáróan kitűnik a többi közül.

Lássuk most egyben a legdrágább és a legolcsóbb városrészekhez tartozó budapesti metrómegállókat.

m5.png

m6.png

Címkék: budapest metró elemzés buda pest belváros külváros lakásárak