Mit kezdnek az örökösök a megörökölt ingatlanokkal?
2014.02.28. 11:43 I otthonterkep

Mit kezdnek az örökösök a megörökölt ingatlanokkal?

Az örökölt ingatlanállomány egy részét belakják, más részét kiadják, de jelentős számban megpróbálják értékesíteni, ezáltal jutva vagyonhoz. A Duna House elemzése az értékesítések mögé tekint.

A tavalyi évben az ingatlanközvetítő becslése alapján országos szinten 83 600 ingatlan cserélt gazdát. Az eladókat a vizsgálat szerint két fő élethelyzet motiválta az elmúlt évben, a nagyobb lakásba való költözés és az örökölt ingatlanok értékesítése. Ez utóbbi csoport a tavalyi átlagban a piac 33%-át tette ki, vagyis 26 ezer örökös jutott így – átlag 8,1 milliós - vagyonhoz.

Nagy különbség van azonban a vidéki és a fővárosi adatok összehasonlításában, amelynek egyik leginkább szembetűnő eleme, hogy a vidéken élő örökösök szívesebben értékesítik az örökölt ingatlant, mivel az ő arányuk az összes eladó 35%-át teszik ki, míg Budapesten csupán 27% ez az arány.

Ami azonos az összes örökölt ingatlan értékesítésben, legyen az vidéki, vagy fővárosi, hogy 2013. január és idén január távlatában, bár a Duna House saját módszertana szerint mért országos árindex stagnált, az örökölt ingatlanok eladási árai csökkentek.

Budapesten a vizsgált időszakban 195 ezerről 185-re csökkent ezen eladások egy négyzetméterre vetített eladási ára, vidéken pedig 120 ezerről 105 ezerre. Mindez azt jelenti, hogy az örökösök eladási motiváltsága, alkuképessége nagyobb az átlagos eladókénál, így versenyelőnnyel bírnak a piacon, vagyis hamarabb jutnak pénzükhöz, mint a többi ingatlanértékesítő. Az örökölt ingatlanok átlagos értéke vidéken 7,3 millió volt, Budapesten pedig közel 10 millió.

Címkék: ingatlan adásvétel öröklés