Itt éldegélnek a gazdag és a szegény nyugdíjasok! - Térképen az igazság
2014.02.07. 13:26 I otthonterkep

Itt éldegélnek a gazdag és a szegény nyugdíjasok! - Térképen az igazság

A legfrissebb ONYF (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) adatokat alapul véve a Figyelő elkészítette a budapesti és az országos nyugdíjtérképet, amin "feketén-feherén" látszik, hogy hol laknak Budapesten belül és az országban, az átlagos számok tekintetében, leggazdagabb és a legszegényebb nyugdíjasok.


Az Otthontérképen elérhető lakáspiaci átlagárak segítségével megvizsgáltuk azt, hogy vajon kimutatható-e érdemi összefüggés a lakások átlagos négyzetméterára és az átlagos nyugdíjak között.

A válasz (ha meglepő, ha nem) az, hogy Budapesten igen, vidéken azonban nem. Néhány kivételtől eltekintve, amik ugye a szabályt erősítik, egyértelműen kirajzolódik, hogy a lakásárak szempontjából drága kerületekben élnek azok, akik magasabb átlagos nyugdíjjal rendelkeznek. Azonban az országos összehasonlításban már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

A grafikonról szépen leolvasható, hogy Budapesten az V., a VI., VII., VIII. és a IX. kerületekben, vagyis a tágabb értelemben vett belvárosban élnek az átlagos lakásárakhoz viszonyítva a legszegényebb nyugdíjasok, míg a leggazdagabbak jellemzően azokban a kerületekben, ahol a legmagasabbak a lakásárak. A legalcsonyabb átlagos nyugdíjjal rendelkezők pedig többnyire azokban kerületekben laknak, ahol a lakásárak is a legalcsonyabbak.

Az okok a különböző kerülettípusok esetében másban keresendők. A magas négyzetméterár és magas nyugdíj kombináció elsősorban abból adódhat, hogy még a jól keresők az aktív éveikben beköltöznek az elitebb kerületekbe. A belvárosban azonban az új építésű, a felújított és a befektetési szándékkal vásárolt használt lakások árfelhajtó hatása okozott és okoz magasabb átlagárakat, a nyugalomra vágyó idősek pedig inkább elköltöznek a környékről, mintsem oda, főleg azok, akik ezt meg is tehetik.

gráf_lakás_nyugdíj_1.png

A számokat a térképeken is jól össze lehet hasonlítani.

(először a Figyelő nyugdíjtérképén, majd az Otthontérkép lakásártérképén)

DSC_1937.jpg
OT_lakásárak_budapest.jpg
lakás_nyugdíj.png

Mindez országos összevetésben

Budapest és Pest megye egyértelműen vezeti a rangsort mindkét mutatóban, azonban a megyék esetében már látszódnak érdekességek. Míg a legalacsonyabb átlagos nyugdíjat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kapják az ellátásra rászolgálók, addig ez a megye közel sem tartozik a legolcsóbbak közé a maga átlagos 115 ezer forintos négyzetméterárával.


A térkép segítségével megnézheted, hogy a többi megyében vajon mekkora az átlagos négyzetméterár, és össze tudod vetni a lenti országos nyugdíjtérképpel.

DSC_1938.jpg

Címkék: nyugdíj lakásárak