Lenyűgöző városi rekordok - Budapest legjei
2013.05.08. 10:40 I otthonterkep

Lenyűgöző városi rekordok - Budapest legjei

A világon szinte nincs is olyan emberi, természeti teljesítmény, amiben ne tartanának nyilván valamilyen világrekordot. Bár néhány világrekord ugyan hazánkhoz köthető, mint például a leghosszabb fokhagymafüzér, vagy a legnagyobb szódásszifon, és további jó pár hasonlóan kiemelkedő teljesítmény, ám ezek túlnyomó része messze van hazánktól, és még kevésbé köthető Budapesthez. A fővárosnak így saját házibajnokságot rendeztünk, és megnéztük, hogy mi ma Budapest leghosszabb utcája, legmagasabb pontja és épületei, és vajon hol található Budapest közepe.



Budapest leghosszabb utcája

A főváros közigazgatási területén belül az Üllői út a leghosszabb. A Kálvin térről induló, 15,6 km hosszú sugárút, először a VIII. és a IX. kerületet választja el egymástól, majd Ferencvárost és Kőbányát határolja, később keresztül szeli Kispestet, végül a XVIII. kerületen keresztül egészen Vecsésig kíséri az utazót. A 822-es házszámig nyúló Üllői út így öt kerületet, és hosszabb-rövidebb szakaszokon 24 városrészt is érint. 

Összehasonlításképpen a világ leghosszabb utcája a Kanadában, Ontarióban lévő Yonge street, a maga 1896 kilométeres hosszával, ami 121 Üllői utat jelent.

Az Üllői úton mai napig rengeteg fontos épület, intézmény, csomópont és park található. Többek között a Füvészkert és az Orczy-kert már 1884-ben is meghatározó elemei voltak az Üllői útnak.

Ludovika_akademia_Fuveszkert_terkepe_1884_1.jpgKép forrása: wikipedia

 

Szívesen élnél az Üllői út vonzáskörzetében? Kíváncsi vagy melyik része a legolcsóbb és a legdrágább? Esetleg érdekel, hogy melyik végén nagyobb a zöld közterek aránya? Kattints a térképre és nézd végig az út vonzáskörzetébe tartozó városrészek értékesítési és kínálati árait, vagy keresgélj a környék eladó lakásai között. 

 üllői_lakás.png

 

Budapest legmagasabb pontja

A város legmagasabb pontja az 529 méter magas János-hegy, rajta a János-hegyi Erzsébet-kilátóval. János-hegy és a Jánoshegy nevet viselő budai városrész a XII. kerületben, vagyis Hegyvidéken található. 





A közkedvelt kirándulóhely környezetében öt-hat városrész található, melyek jellemzően a legdrágábbak közé tartoznak Budapesten. Többek között, az Otthontérképen jelenleg megtalálható legdrágább ajánlat, a több mint 2 milliárd forintos hegyvidéki villa is a szomszédos Svábhegyen fekszik.

jánoshegy_2.jpg



Budapest legmagasabb épületei

A legmagasabb építménye a városnak a Száva utcai adótorony, ami 154 méterre nyúlik fel. A torony Kőbánya Kuttó városrészében található, ami az Üllői út által érintett városrészek között a legalacsonyabb értékesítési árral már szerepelt is. 

Hétköznapi funkcióval rendelkező épületek között azonban a Parlament, illetve a Szent István-bazilika vezeti a rangsort 96-96 méteres magassággal. 

800px-Parliament-Hungary.jpgKép forrása: wikipedia

800px-Saint_Stephen's_Basilica_Budapest.jpgKép forrása: wikipedia


Az Otthontérképen lévő lakások a közül a legkisebb, az az alig 9 négyzetméteres Teréz körúti hajlék, ami alig 10 perc sétára található Budapest két legmagasabb épületétől. A fotókról némileg lehet sejteni, hogy milyen trükkösen van berendezve a tágasnak nem nevezhető, ám annál gazdaságosabb otthon. Vásárlás előtt azonban egy személyes bejárást mindenképp kérjünk az ingatlan közvetítőjétől.

legkisebb_lakás.jpg

Parlament ide, Bazilika oda, lakóház kategóriában az újpalotai toronyház az egyedüli csúcstartó. A környéki panelházak között különlegesnek számító csúszózsalus építési technológiával készült újpalotai toronyház mintegy 78 méter magas, ezzel pedig 11 méterrel előzi meg a második helyezett Schönherz Zoltán Kollégiumot. A felső szintek lakóinak garantált az örökpanoráma.

800px-toronyház.JPGKép forrása: wikipedia

Újpalota mind a XV. kerület, mind egész Budapest egyik legalacsonyabb értékesítési árral rendelkező városrésze, a maga 151 ezer forintos négyzetméterárával, cserébe a környék városrészei közül itt a legmagasabb a zöld közterek aránya, több mint 20%-kal.

újpalota.jpg


Budapest legnagyobb háza


Budapest legnagyobb lakóépülete Óbudán, a Flórián téren, pontosabban a Szőlő utcában található. A Faluház néven ismert lakótömbben 886 darab lakás található, és mintegy 3000 ember otthona. A Faluház 2009-ben energiahatékonysági felújításon esett át. Kapott külső hőszigetelést, lecserélték a nyílászárókat, valamint egyedi mérést lehetővé tevő fűtéskorszerűsítést hajtottak végre, és napkollektorokat szereltek fel a ház tetejére. Ennek köszönhetően, míg máshol jelentősen zuhantak a lakásárak, a Faluházban jellemzően stagnáltak az eladási árak.

faluhazzzzzz.jpgKép forrása: Portfolio.hu

faluház_ot.png


Budapest közepe

 

Végül egy kevésbé rekord, inkább érdekesség, Budapest mértani közepe. Az 1950-ben létrejött Nagy-Budapest megalakulásával került, az addig a város szélének számító X. kerületi Martinovics térre (Csajkovszkij park) Budapest mértani középpontja. A tér és a térrel együtt a középpont Kőbánya Óhegy városrészében található, ami a kerületi átlaggal megegyező lakáspiaci árakat kínál. 

martinovics.jpg

Címkék: budapest ingatlan lakás rekord főváros kerületek városrészek